Friday, April 12, 2013

ကြမ္းစားျခင္း


ကြမ္းစားျခင္းဆိုသည္မွာ ကြမ္းရြက္၊ ကြမ္းသီး၊ ထံုး၊ ရွားေစး၊ ေဆးရြက္ႏွင့္ အျခားအေမႊးအႀကိဳင္မ်ား ေရာ၍ ကြမ္းယာအျဖစ္ ၀ါးစားၾကျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ ကြမ္းယာတြင္ အဓိကပါ၀င္ေသာ ကြမ္းရြက္ႏွင့္ ကြမ္းသီးတို႔သည္ အမည္ဆင္တူေသာ္လည္း သီးျခား႐ုကၡမ်ိဳးစု အပင္မွ ရရွိေသာ အသီးႏွင့္ အရြက္မ်ား ျဖစ္ၾကသည္။ ကြမ္းသီးသည္ ဖန္ေသာ အရသာရွိသည္။ ၎တြင္ပါေသာ ဓာတုပစၥည္း မ်ားစြာထဲမွ ေအ႐ိုကိုလင္း၊ ဖေလဗီႏြိဳက္ဒ္စ္ တို႔သည္ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ေစေသာ ျဒပ္စင္မ်ား၏ အာနိသင္ကို အေထာက္အကူျပဳသည္ဟု သိရသည္။

အျခားပစၥည္းတစ္မ်ိဳးမွာ ထံုးျဖစ္ပါသည္။ ထံုးသည္ ျဒပ္စင္အေနျဖင့္ သြားႏွင့္ အ႐ိုးမ်ား တည္ေဆာက္မႈတြင္ အေရးပါေသာ္လည္း သတၱဳျဒပ္ေပါင္းအေနျဖင့္ ထိေတြ႕ေနေသာ သြားဖံုး၊ ပါး၊ အာေခါင္၊ လွ်ာ စသည္တို႔၏ အေပၚယံလႊာမ်ားကို ပ်က္စီးလြယ္ေစ၏။ အရပ္ေခၚ ထံုးေပါက္ျခင္းဟုေခၚၿပီး ကြမ္းေသြးမွာပါေသာ လူကို အႏၲရာယ္ေပးႏုိင္ေသာ ပစၥည္းမ်ား၏ ပိုမိုစိမ့္၀င္မႈကို အားေပးသည္။

ကြမ္းယာတြင္ပါ၀င္ၿပီး အႏၲရာယ္အေပးႏုိင္ဆံုးမွာ ေဆးရြက္ႀကီးျဖစ္ပါသည္။ ေဆးရြက္ႀကီးမွာ နီကိုတင္းႏွင့္ အယ္ကလြိဳက္ အပါအ၀င္ အျခားအမ်ိဳးေပါင္းမ်ားစြာေသာ ေဘးျဖစ္ေစသည့္ ပစၥည္းမ်ား ပါ၀င္ပါသည္။ ေဆးရြက္ႀကီးတြင္ အဓိကပါ၀င္ေသာ နီကိုတင္းသည္ တံေတြးႏွင့္ေပါင္းၿပီး ကင္ဆာျဖစ္ေစသည့္ ပစၥည္းအျဖစ္ ေျပာင္းလဲႏုိင္ပါသည္။ ခံတြင္းကင္ဆာ၊ လည္ေခ်ာင္းကင္ဆာ၊ အစာမ်ိဳလမ္းေၾကာင္းကင္ဆာႏွင့္ အစာအိမ္ကင္ဆာတို႔ကို ျဖစ္ေစႏုိင္ပါသည္။ နီကိုတင္း၏ အာနိသင္ကို ကြမ္းသီးတြင္ပါ၀င္ေသာ ေအ႐ိုကိုလင္း (Arecoline) က ပိုမိုအစြမ္းထက္ေစပါသည္။ ကြမ္းယာတြင္ ထည့္စားတတ္ေသာ အေမႊးအႀကိဳင္မ်ားသည္လည္း ခံတြင္းမွာ ၾကာၾကာထားၿပီး မ်ားမ်ားစားသင့္ေသာ အစားအစာမ်ား မဟုတ္ၾကပါ။

ကြမ္းစြဲေနသူတို႔၏ သြားမ်က္ႏွာျပင္တြင္ အမ်ားအေခၚ ကြမ္းခ်ိဳးကပ္ေနၿပီး မူလသြားေရာင္ မရွိေတာ့ဘဲ နီညိဳေရာင္ညစ္ေပေနၿပီး ႐ုပ္ဆင္းတင့္တယ္မႈကို ေလ်ာ့ပါးေစပါသည္။ ထို႔အျပင္ သြားမ်ား၏ အေပၚယံေႂကြလႊာမ်ား ျပဳန္းတီးပ်က္စီးၿပီး အတြင္းသားသြားမ်ား လ်င္ျမန္စြာ ေပၚလာလ်က္ အပူအေအးႏွင့္ ခ်ဥ္ေသာအစာမ်ား စားလွ်င္ သြားက်င္ေသာေ၀ဒနာ ခံစားရျခင္း၊ သြားဖံုးေရာဂါ အျဖစ္မ်ားျခင္း၊ ခံတြင္းအႀကိဳ ကင္ဆာအနာမ်ား ျဖစ္ျခင္းတို႔ကို ျဖစ္ေပၚေစပါသည္။

ကြမ္းစားသည့္ အေလ့အထသည္ ေဖာ္ျပခဲ့ေသာ ဆိုးက်ိဳးမ်ားကို စားသံုးသူတစ္ဦးတည္းကိုသာ ဒုကၡျဖစ္ေစျခင္း မဟုတ္ဘဲ ကြမ္းစားသူတစ္ဦး၏ မဆင္မျခင္မႈ၊ စည္းကမ္းမဲ့စြာ ကြမ္းေသြးကို အလြယ္တကူ ေနရာမေရြး ေထြးတတ္ေသာေၾကာင့္ အမ်ားႏွင့္ဆိုင္ေသာ ေနရာမ်ားတြင္ ကြမ္းေသြးမ်ားႏွင့္ ညစ္ေပေနၿပီး ပတ္၀န္းက်င္သန္႔ရွင္းမႈကို ပ်က္စီးေစႏုိင္ပါသည္။

ထို႔ေၾကာင့္ ကြမ္းစြဲေနသူမ်ားသည္ ကြမ္းကို ျဖတ္သင့္ပါသည္။ မိမိတို႔ခံတြင္းမွာ ကြမ္းစားျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚတတ္ေသာ လကၡဏာမ်ား ရွိမရွိကုိ သြားႏွင့္ခံတြင္း ဆရာ၀န္မ်ားႏွင့္ ျပသေဆြးေႏြးသင့္ပါသည္။ ကြမ္းစားျခင္းကို အခ်ိန္မီရပ္ၿပီး ကုသမႈ ခံယူသင့္ပါသည္။

ကြမ္းမစြဲေသးဘဲ တစ္ခါတစ္ရံ အပ်င္းေျပ ကြမ္း၀ါးတတ္သူမ်ားသည္ ကြမ္းစားျခင္း၏ ဆိုးက်ိဳးမ်ား မခံစားရမီ ကြမ္းျဖတ္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။

No comments:

Post a Comment

 
Web Statistics