Sunday, February 27, 2011

အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာ (၂)


ပဲပုပ္ပဲ
ခႏၶာကိုယ္္အတြက္ ပ႐ိုတိန္းဓာတ္ အထူးျဖည့္ဆည္းေပးသည္။ ကင္ဆာ ကာကြယ္သည္။ ရင္သားကင္ဆာ ကာကြယ္သည္။ စအိုႁပြန္ကင္ဆာ၊ အူမႀကီးကင္ဆာ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစသည္။

ဒန္႔သလြန္သီး
ပိုးသတ္သည္။ အာဖရိကမွာ ၎ကို ေရသန္႔စင္ရာမွာ အသံုးျပဳသည္။

ေမ်ာက္ဥ၊ အာလူး၊ ကန္စြန္းဥ
ေရဓာတ္၊ အခ်ိဳဓာတ္ႏွင့္ အဆီဓာတ္ကုိ စုပ္သျဖင့္ ဆီးခ်ိဳႏွင့္ အစာလမ္းေၾကာင္းကင္ဆာ ေပ်ာက္ကင္းေစသည္။

ေျပာင္းဖူး (အရင့္)
ေသြးတိုးက်ေစသည္။ ေသြးလႊတ္ေၾကာ ေပ်ာ့ေစသည္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္သည္။ သားအိမ္ကင္ဆာႏွင့္ ပန္ကရိယကင္ဆာ ကာကြယ္သည္။

ငါး
အစာေၾကလြယ္သည္။ အဆီဓာတ္နည္းသည္။ ငါးကို ပိုမို၍ စားပါ။

ရယ္ေမာျခင္း
ေဆးဘုရင္ ျဖစ္သည္။ တန္ဖိုး မျဖတ္ႏိုင္ေသာ ေဆးတစ္ပါး ျဖစ္သည္။

ဂ်င္း
လည္ေခ်ာင္းနာ သက္သာေစၿပီး၊ အစာအိမ္ မအီမသာျဖစ္ျခင္းမွ သက္သာေစပါသည္။

စပ်စ္သီး
အေအးစာ ျဖစ္သည္။ လည္ေခ်ာင္းနာ၊ ႏွာေခါင္းႏွင့္ လည္ေခ်ာင္းကင္ဆာ၊ အဆုတ္ကင္ဆာ၊ အသည္းေရာဂါ၊ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ၊ သြားေရာဂါ၊ ေသြးလႊတ္ေၾကာ မာေက်ာျခင္း၊ ႏွာေစးေခ်ာင္းဆိုးျခင္းမ်ား သက္သာေစသည္။ ခြဲစိတ္မႈျပဳလုပ္ၿပီးသူမ်ား အနာက်က္ျမန္ျခင္း ျဖစ္ေစသည္။ လွခ်င္သူမ်ားသည္ စပ်စ္သီး စားေပးသင့္သည္။ အသားအေရ ေလ်ာ့ရဲမႈ ကာကြယ္ျခင္းႏွင့္ ျဖဴေဖြးျခင္း ျဖစ္ေစသည္။

ေရႊဖ႐ံုသီး
အသည္းႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္၏ ဆဲလ္အသစ္မ်ား ေပါက္ဖြားျခင္းကို အားေပးသည္။ ေရႊဖ႐ံုသီး စားေပးျခင္းျဖင့္ ပန္ကရိယက Insulin ထုတ္လႊတ္မႈ တိုးပြားႏုိင္ၿပီး ဆီးခ်ိဳေရာဂါအတြက္ အထူးေကာင္းမြန္သည္။ ေသြးလႊတ္ေၾကာ မာေၾကာျခင္းႏွင့္ ေကာ္လက္စထေရာ ျမင့္မားျခင္း သက္သာေစသည္။ ဆီးရႊင္ေစသျဖင့္ ေက်ာက္ကပ္မွာ ေက်ာက္တည္ျခင္းႏွင့္ ဆီးအိမ္မွာ ေက်ာက္တည္ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚေသာ ေက်ာက္ကုိ အရည္ေပ်ာ္၀င္ေစသည္။ အသည္းေျခာက္ေရာဂါႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္ေရာင္ျခင္းမ်ားကို သက္သာေစပါသည္။

No comments:

Post a Comment

 
Web Statistics