Tuesday, December 22, 2009

သတိျပဳစရာ ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္နဲ႔ စားစရာ - ေဒါက္တာျမင့္သန္း (ေညာင္ေလးပင္)


ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္မ်ားသည္ လူ႔သဘာ၀ပတ္၀န္းက်င္ႏွင့္ လူ႔က်န္းမာေရးတို႔အတြက္ အႏၱရာယ္ျပဳေနသည့္ ပစၥည္းမ်ား ျဖစ္ေနေၾကာင္း သိရွိလာရသျဖင့္ ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္သံုးစြဲျခင္းမ်ားကို ႏိုင္ငံတကာက အေရးယူေဆာင္ရြက္လာသည္ကို ေတြ႔ရသျဖင့္ ၀မ္းေျမာက္ဖြယ္ျဖစ္ပါသည္။ ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္မ်ားကို လြန္ခဲ့သည့္ ႏွစ္ေပါင္း ၃၀ ေက်ာ္က ရန္ကုန္ၿမိဳ႕လယ္ရွိ ျပည္သူ႔မုန္႔တိုက္အနီးတြင္ စတင္ ေတြ႔ဖူးခဲ့သည္ကို ယေန႔တိုင္ အမွတ္ရေနမိပါသည္။ ထိုစဥ္က စာေရးသူသည္ ေဆးတကၠသိုလ္ ေနာက္ဆံုးႏွစ္ေက်ာင္းသား ျဖစ္သည္။ ေက်ာင္းပိတ္ရက္အားသျဖင့္ သူငယ္ခ်င္းမ်ားႏွင့္ ပပ၀င္း႐ံုတြင္ ႐ုပ္ရွင္ၾကည့္ရန္သြားစဥ္ ထုိအိတ္အထူးအဆန္းကေလးကို စတင္ေတြ႔ခဲ့ရပါသည္။ ထိုစဥ္က စကၠဴအိတ္၊ အ၀တ္အိတ္မ်ားကိုသာ အဓိကထား သံုးစြဲခဲ့ၾကၿပီး ပလတ္စတစ္အိတ္အထူစား အနည္းငယ္မွ်ႏွင့္ သားေရအိတ္အခ်ိဳ႕တို႔ကိုသာ သံုးစြဲၾကေလ့ရွိပါသည္။

ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္ဟုေခၚျခင္းမွာလည္း စကၠဴထက္ပို၍ အသံျမည္ၿပီး ထြက္သည့္အသံက ႂကြပ္ႂကြပ္ႂကြပ္ႂကြပ္ျဖစ္ေနသျဖင့္ အမည္တပ္ေပးလုိက္သည္ဟုပင္ ထင္မိပါသည္။ ေပါ့ေပါ့ပါးပါးျဖစ္႐ံုမက မစုတ္မၿပဲလြယ္ျခင္း၊ အပူအေအးႀကိဳက္ရာ ထည့္ႏိုင္ျခင္း၊ သယ္ေဆာင္ရလြယ္ျခင္းတို႔ေၾကာင့္ တစ္ဟုတ္ထိုး လူႀကိဳက္မ်ားသည့္ အသံုးအေဆာင္တစ္ခု ျဖစ္လာခဲ့သည္။ ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္သည္ ယခုအခါ မရွိမျဖစ္ လူ႔အသံုးအေဆာင္တစ္ခုလည္း ျဖစ္လာခဲ့သည္ကို ေတြ႔ရပါသည္။ ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္တို႔ကို စတင္ေတြ႔ရစဥ္က အုတ္ခဲႀကီးႏွစ္ခဲကိုထည့္၍ ခ်ိတ္ဆြဲျပထားသည္ကို သတိရမိပါသည္။ သာမန္စကၠဴမ်ားသည္ ထိုအေလးခ်ိန္ကို ခံႏိုင္မည္မဟုတ္ဘဲ အလြယ္တကူ စုတ္ၿပဲသြားမွာျဖစ္သည္။ ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္ကမူ ခံႏိုင္ရည္မ်ားလွသျဖင့္ ထိုအုတ္ခဲႀကီးႏွစ္ခု၏ အေလးခ်ိန္ကို ေကာင္းစြာခံႏုိင္ပါသည္။ ထိုသို႔ ခံႏုိင္ရည္ျမင့္မားျခင္းကပင္ ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္မ်ားသည္ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ မေၾကပ်က္၊ မေဆြးေျမ့ဘဲ ပတ္၀န္းက်င္ကို အေႏွာင့္အယွက္ျပဳလာပါသည္။

ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္တို႔ကို စားစရာ၊ ေဆး၀ါး၊ အ၀တ္အထည္၊ စာအုပ္ လိုရာ ႀကိဳက္ရာထည့္ႏိုင္ၾကသည္။ ေစ်းဆိုင္တိုင္း၊ အိမ္တိုင္းမွာ ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္ႏွင့္ ကင္းသည္ဟူ၍ မရွိပါ။ အထူးသျဖင့္ စားစရာတို႔ကို သယ္ေဆာင္ရာတြင္ ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္ေပၚလာသျဖင့္ ကရိကထ မမ်ားေတာ့ပါ။ ငယ္စဥ္က စားစရာထည့္လိုလွ်င္ စဥ့္ခ်ိဳင့္မ်ား၊ ဖန္ခြက္၊ ဖန္ခ်ိဳင့္၊ ဒန္ခ်ိဳင့္စသည္တို႔ကိုသာ သံုးၾကရသည္။ တခ်ိဳ႕ေနရာမ်ားတြင္ ဖက္ရြက္မ်ား၊ သတင္းစာစကၠဴမ်ားကို သံုးရသည္။ လက္ဖက္ရည္၊ မုန္႔၊ ဟင္း၊ ဟင္းခ်က္စရာ၊ မုန္႔ဟင္းခါး၊ ေခါက္ဆြဲစသည္တို႔ကို အိမ္သို႔ ၀ယ္ယူသယ္ေဆာင္လိုပါက အထက္ပါပစၥည္းမ်ားကို သံုးရပါသည္။ အထူးသျဖင့္ ဒန္ခ်ိဳင့္မ်ား သံုးရပါသည္။ စတီးခ်ိဳင့္မ်ားေပၚလာ၊ ထို႔ေနာက္ မယ္လမင္းခ်ိဳင့္ႏွင့္ အသံုးအေဆာင္မ်ား ေပၚလာသည့္အခါ ပိုအဆင္ေျပလာသည္။ ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္ေခတ္ ေရာက္လာေတာ့ ခ်ိဳင့္မ်ား၊ ခြက္မ်ားတို႔သည္ အိမ္တြင္းမွာ သာနားေနၾကရၿပီး အလ်င္အျမန္ အေပါ့အပါးသံုး ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္ကို လက္မလႊတ္ႏိုင္ေလာက္ေအာင္ အသံုးျပဳလာၾကရပါသည္။ မယ္လမင္းအသံုးအေဆာင္တို႔တို႔က လူ႔က်န္းမာေရးကို အေႏွာင့္အယွက္ျပဳလာေၾကာင္း ေတြ႔လာရသလို ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္တို႔ကလည္း ဆိုး၀ါးလွေသာ က်န္းမာေရးအႏၱရာယ္ကို ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႔ရပါသည္။

နံနက္ေစာေစာ နံနက္စာအတြက္ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္၊ ထမင္းေၾကာ္၊ ဟင္းရည္၊ မုန္႔ဟင္းခါးရည္၊ ေခါက္ဆြဲဟင္းရည္တို႔ကိုထည့္ရန္ ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္ကိုသာ သံုးၾကပါသည္။ ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္ထဲထည့္ၿပီး အလြယ္တကူသယ္သြားႏိုင္၍ျဖစ္သည္။ ေစ်း၀ယ္သြားေတာ့လည္း ဆီ၊ ဆန္၊ ဆားမွအစ ငါး၊ အသား၊ င႐ုတ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴအထိ ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္ႏွင့္ ထည့္ၾကရသည္။ အထူးသျဖင့္ ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္ထဲသို႔ ပူေသာ စားစရာမ်ား ထည့္လုိက္ပါက ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္ရွိ ပလတ္စတစ္ႏွင့္ အပူဓာတ္တို႔ ဓာတ္ျပဳကာ Dioxin ဒိုင္ေအာက္ဇင္ အမည္ရွိ Chemical ဓာတုပစၥည္းတစ္မ်ိဳး ထြက္လာပါသည္။ ဒိုင္ေအာက္ဇင္သည္ စားစရာထဲ အလြယ္တကူ ေပ်ာ္၀င္သြားပါသည္။ ေန႔စဥ္ စားစရာတို႔ကို ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္ျဖင့္ ထည့္ေလ့ရွိပါက ေန႔စဥ္ ဒိုင္ေအာက္ဇင္ ဓာတုပစၥည္းတို႔ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ထဲ ၀င္ေရာက္ေနၿပီကို သိသင့္ပါသည္။ ဒိုင္ေအာက္ဇင္သည္ ျပင္းထန္ေသာ ဓာတုပစၥည္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး Carcinogenic ကင္ဆာ ျဖစ္ေစတတ္ေသာ ပစၥည္းတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါသည္။ ဗီယက္နမ္စစ္အတြင္းက Yellow orange operation လိေမၼာ္၀ါစစ္ဆင္ေရး အျဖစ္ အေမရိကန္တို႔က ေျမာက္ဗီယက္နမ္ေျမေပၚ ဓာတုပစၥည္းမ်ား ႀကဲခ်ခဲ့ၾကသည္။ ယင္းတြင္ ဒို္င္ေအာက္ဇင္ အဓိကပါ၀င္သည္။ ဒိုင္ေအာက္ဇင္အဆိပ္ေၾကာင့္ သစ္ပင္မ်ားေသျခင္း၊ ျပန္မေပါက္ျခင္း၊ ေရထဲပါ၀င္သြားသျဖင့္ ေသာက္သံုးသူတို႔ ေသဆံုးရျခင္း၊ သီးႏွံခင္းမ်ား ပ်က္စီး႐ံုမက ထိုသီးႏွံတို႔ကို စားသံုးသူတို႔ ေရာဂါရ၊ ေသဆံုးရျခင္းတို႔ ျဖစ္ပြားသည္ကို ေတြ႔ရပါသည္။ ထို Yellow orange operation နယ္ေျမအတြင္းရွိ လူအမ်ားသည္ ေနာက္ဆက္တြဲ ဆိုးက်ိဳးမ်ားအျဖစ္ အျမင္အာ႐ံုခ်ိဳ႕ယြင္းျခင္း၊ ဦးေႏွာက္အာ႐ံုေၾကာဆိုင္ရာ ထိခိုက္မႈမ်ားျဖစ္ျခင္း၊ လမေစ့ႏွင့္ ကေလးအေသေမြးျခင္း၊ သားသမီးၿမံဳျခင္းတို႔သာမက ကင္ဆာေရာဂါမ်ား ျဖစ္လာၾကသည္ကို ယေန႔တိုင္ ေတြ႔ေနရဆဲ ျဖစ္ပါသည္။ ဒိုင္ေအာက္ဇင္ပက္ဖ်န္းထားရာ ေျမေနရာတို႔တြင္ ဒို္င္ေအာက္ဇင္ဓာတ္ကို ေျမသားက စုပ္ယူထားသျဖင့္ စိုက္ပ်ိဳးေမြးျမဴမႈတို႔မွာ ဒို္င္ေအာက္ဇင္ဓာတ္ ပါ၀င္ၿမဲျဖ္စေနသည္ကို ေတြ႔ရပါသည္။

ဒို္င္ေအာက္ဇင္အဆိပ္ဓာတ္သည္ စြန္႔ပစ္ပစၥည္းမ်ား မီး႐ိႈ႕ျခင္း၊ ကားတာယာအေဟာင္း၊ ပလတ္စတစ္ပစၥည္းမ်ား မီး႐ိႈ႕ျခင္းတို႔မွလည္း ထြက္တတ္ၿပီး ယင္းတို႔ကို ႐ွဴ႐ိႈက္မိပါက အဆုတ္ႏွင့္ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္းကင္ဆာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားႏိုင္ေၾကာင္း သိရပါသည္။ အလားတူပင္ ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္ႏွင့္ စားစရာမ်ား ထည့္ေလ့ရွိပါက အပူဓာတ္ႏွင့္ ဓာတ္ျပဳကာ ဒိုင္ေအာက္ဇင္ဓာတ္ထြက္လာၿပီး အစာထဲေပ်ာ္၀င္၊ ထိုအစားအစာမွတစ္ဆင့္ လူ႔ေသြးသားထဲ ေရာက္ပါသည္။ ဒို္င္ေအာက္ဇင္၏ သဘာ၀တစ္ခုမွာ ခႏၶာကိုယ္ထဲ ၀င္ေရာက္သြားၿပီးသည္ႏွင့္ ျပန္မထြက္ေတာ့ဘဲ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာသာ ကိန္းေအာင္းေနတတ္ျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ ၾကာေလစုမိေလျဖစ္ၿပီး လူ႔ခႏၶာကိုယ္ကို မုခ် ဒုကၡေပးမည့္ ဓာတုပစၥည္းအႏၱရာယ္ ျဖစ္ပါသည္။

အစာလမ္းေၾကာင္းရွိ အစာအိမ္၊ အူ၊ အသည္းကင္ဆာမ်ား၊ ေသြးကင္ဆာမွအစ ျပင္းထန္ေသာ က်န္းမာေရး ျပႆနာဆိုးႀကီးမ်ား ေတြ႔ႀကံဳရႏိုင္ပါသျဖင့္ လူတိုင္း အထူးသတိျပဳသင့္သည့္အခ်က္ ျဖစ္ပါသည္။ အစားအစာ၊ ဟင္းခ်က္စရာမ်ား ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္ႏွင့္ ထည့္မိပါက စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးေၾကာၿပီးမွ သံုးသင့္ပါသည္။ ပူပူေႏြးေႏြး အသင့္စားစရာမ်ားကိုကား ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္ႏွင့္ လံုး၀(လံုး၀) မထည့္သင့္ၾကပါေၾကာင္း တင္ျပလိုပါသည္။ လူသားတိုင္းကို ဒုကၡေပးမည့္ အႏၱရာယ္ဆိုးတစ္ခု ျဖစ္ပါသည္။ ႂကြပ္ႂကြပ္အိတ္အစား သင့္ေတာ္ရာပစၥည္းတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးကို အစားထိုးသံုးၾကဖို႔ အႏူးအၫြတ္ တိုက္တြန္းအပ္ပါသည္။

Ref: The nature the treasure

( Health Digest ဂ်ာနယ္ အတြဲ ၇၊ အမွတ္ ၁၁ မွ ျပန္လည္ကူးယူေဖာ္ျပပါသည္ )

No comments:

Post a Comment

 
Web Statistics